miercuri, noiembrie 07, 2012

Destinatia: Casa Alba pentru inca un mandat,Barack Obama Presedintele SUA

In SUA sistemul electoral include votul populatiei si votul electorilor, acesta din urma fiind decisiv. Candidatul la presedintie care obtine 270 de voturi electorale (electori) este declarat invingator, chiar daca la nivel national numarul alegatorilor care l-au votat este mai mic decat al adversarului sau. Barack Obama a obtinut 303 mandate de "mari electori", iar adversarul sau republican Mitt Romney a castigat 203 mandate, potrivit unor estimari difuzate de posturile americane de televiziune.
"Conform Constitutiei SUA , puterea executiva la nivel national este incredintata unui Presedinte : Articolul 2, sectiunea 2 prevede ca puterea executiva apartine Presedintelui SUA : The executive Power shall be vested in a President of the United States of America. Presedintele american este ales in baza unui scrutin electoral majoritar relativ, pentru un mandat de 4 ani, printr-un procedeu care combina votul popular direct,dat de cetateni, cu votul popular indirect, exercitat de Colegiul de Mari Electori alesi, la randul lor, prin vot direct. Colegiul electoral este format din 538 de mari electori,fiecarui stat revenindu-i un numar de mari electori egal cu cel al parlamentarilor statului respectiv, in total 535, plus 3 mari electori din Washington D.C.
Mari electori sunt alesi odata cu presedintele de catre cetatenii fiecarui stat al federatiei.Buletinul de vot cuprinde numele canditatiilor
prezidentiali,fiecaruia asociat cu o lista de mari electori. Candidatul cu cel mai mare numar de voturi castiga toate mandatele de mari electori ai statului respectiv. In total, pentru a fi desemnat presedinte, un candidat trebuie sa adune cel putin 270 de voturi ale marilor electori.
Prin traditie, incepand cu editia a 16-a a alegerilor prezidentiale se tin in prima marti ce urmeaza primei zile de luni din luna noiembrie a anului electoral, iar mandatul prezidential incepe oficial pe 20 ianuarie, anul urmator, conform Amendamentului 20, ratificat in 1933."

Sursa : Alexandru Radu- Sisteme politice contemporane .Forme de guvernare in 29 de state,Ed. C.H. Beck,Bucuresti, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu