duminică, noiembrie 18, 2012

Din Constitutia Romaniei



Articolul 1 (1) Romania este un stat national,suveran si independent,unitar si indivizibil. (2) forma de guvernament a statului roman este REPUBLICA. (3) Romania este stat de drept,democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme.
Sa vedem ce spune Constitutia Romaniei despre Suveranitate
Art. 2 (1). Suveranitatea nationala apartine poporului roman,care o exercita prin organele reprezentative, constituite prin alegeri libere,periodice si corecte,precum si prin referendum.
(2). Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.
Nu doresc sa uit simbolurile nationale si de aceea vreau sa conturez Art. 12:
(1). Drapelul Romaniei este tricolor,culorile sunt asezate vertical,in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu.
(2). Ziua nationala a Romaniei este pe 1 decembrie.
(3). Imnul national al Romaniei este : "Desteapta-te romane"
(4). Stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.
Articolul 13 se refera la limba oficiala: limba romana
La capitolul 3 - Indatoririle fundamentale articolul 54 - Fidelitatea fata de tara:
(1). Fidelitatea fata de tara este sacra.
(2). Cetatenii, carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce revin si, in acest scop vor depunde juramantul cerut de lege.
APARAREA TARII- Art. 55
(1). Cetatenii au dreptul si obligatia sa apere Romania.
(2). Conditiile privind indeplinirea indatoririlor militare se stabilesc prin lege organica.
(3). Cetatenii pot fi incorporati de la varsta de 20 de ani si pana la varsta de 35 de ani, cu exceptia voluntarilor, in conditiile legii organice.

Sursa: Cateva articole desprinse din Constitutia Romaniei din 1991, modificata si completata in 2003. Concepte precum Apararea tarii, Fidelitatea fata de tara, Suveranitate, Stat de drept, Democratie, etc.

Un comentariu:

  1. Constitutia Romaniei are un istoric aparte...fara o revizurire serioasa privind paliere esentiale precum economia,"meseria" de parlamentar,raporturile clare dintre parlament si guvern, presedinte si parlament, presedinte si guvern, si asa mai departe...

    RăspundețiȘtergere