miercuri, noiembrie 21, 2012

Refuzul unui drept esential in Democratie - Absenteismul la VOT

Dupa caderea regimului comunist in Romania dreptul de a merge la vot a crescut in primul rand prin corectitudinea alegerilor indiferent ca ele au fost parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale. Atentie si in sistemul comunist procentul era de 90-94 % al cetatenilor care se prezentau la urnele de votare,dar atunci alegerile erau formale, deoarece comunistii detineau instrumentele necesare pentru ca alegerile sa fie precum un pahar de vin stropit cu apa minerala. La data de 11 octombrie 1992 la alegerile prezidentiale din 16.597.508 de alegători înregistrați s-au exprimat 12.150.728 (73,23%), dintre care numai 12.034.636 au fost validate. Un procent de 73 % in democratie este un scor excelent, dar este  si normal dupa ce aproape 50 de ani de ingropare a unor drepturi esentiale pentru individ, precum libera exprimare,multipartidism,dreptul de a candida,dreptul de a fi ales, dreptul de a participa la unele activitati ale unor grupari independente, si asa mai departe...Ca efect al partidului unic in "perioada de aur"  a lui Ceasescu, la Tribunalul Bucuresti au fost inregistrate in perioada 1990-1992 au fost infintate aproximativ 300 de partide, tot felul de formatiuni, 20 de partide liberale, 15 partide social-democrate, partide agrare, partide muncitoresti, etc.
In prezent dupa castigarea tuturor drepturilor de care democratia se bucura, in Romania se intampla un fenomen normal sau nu? Absenteismul la vot. Refuzarea unui drept esential pentru democratie..parca poporul era suveran in alegerea reprezentantilor, iar alesii sunt oglinda celor care l-au ales reprezentandu-i pe ei si interesele comunitatii. Se pare ca poporul roman este unul pretentios, iar scandalurile de zi cu zi in sfera politicului din Romania, precum si lupta oarba pentru putere, promisiunile din precampanie si campanie, pungile,canile si galetile  rosi,galbene,verzi,portocalii,albe; oameni decedati de peste 10 ani care sunt pe listele de votare si  care arata ca au votat, desi cu toti stim ca decedatul nu isi mai exercita dreptul de a vota...Prin urmare in anul 2009 la alegerile prezidentiale Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat ca prezenta la vot in turul II pentru prezidentiale a fost de 56,99%; Absenteismul la vot este o tema foarte sensibila in societatea romaneasca, iar atunci cand vrei sa vorbesti cu oamenii despre subiecte politice, acestia devin agresivi in comunicare si scarbiti de politica romaneasca, care o asociaza cu una din operele lui Caragiale.

Sursa : Biroul Electoral Central - pentru afisarea rezultatelor din 1992 si 2009

3 comentarii:

  1. Ca o analiza rapida a articolului postat,pot sa spun ca in partea de sfarsit a acestuia se gaseste o asociere bine conturata precum cea a lumii lui I.L.Caragiale,comedia umana.Lumea despre care vobeam,lumea eroilor lui Caragiale este alcatuita dintr-o ''mana'' de arivisti,care actioneaza in scop propriu (sau asa cum este si citatul tau preferat sau motto-ul tau) dupa principiul ,,scopul scuza mijloacele'' urmarind mentinerea sau dobandirea unor functii politice..a unui statut social.E buna asocierea cu Caragiale pt ca traim vremuri tragic-comice (atunci cand nu-ti iei rochia sau pantofii doriti).Si apropo,eu mi-am exprimat dreptul la vot :-) Imi place,la cat mai multe articole cu pareri originale! Asteptam si alte articole care sa nu aiba legatura cu politica.

    RăspundețiȘtergere
  2. E greu de crezut ca nu voi posta articole care sa nu aiba legatura cu politica, deoarece mecanismele care se produc in aceasta tarisoara sunt politice. Ca si atunci cand te nasti, nu te intreaba Statul - Sti vrei sa faci parte din mine ? NU? asta este deja un lucru normal, deja te nasti integrat intr-un stat care iti asigura securitatea individuala. In concluzie majoritatea articolelor vor avea contur politic, independent si obiectiv in abordarea temelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne-ar placea sa vedem si altceva din partea ta!

    RăspundețiȘtergere