sâmbătă, februarie 16, 2013

Berlinul divizat în Războiul Rece. Prima parte

Împărtirea Europei după al 2 Război Mondial s-a realizat la Ialta, februarie 1945. Întalnirea "celor trei  grei" :
Wiston Churchill - prim-ministrul Marii Britanii
Franklin D. Roosevelt - Presedintele SUA
Iosif Stalin - Conducatorul Uniunii Sovietice ( U.R.S.S.)
În aceea perioadă, zona rusească a reușit să se extindă până la fluviul Elba- 177 km de vest de Berlin. Sovieticii au fost patru ani în război și avea deja o influență majoră în Europa de Est.
Criza din Berlin a devenit o problema centrală dintre dezechilibrele din  Est și Vest, prin ceea ce s-a numit mai târziu Războiul Rece.
În 1946, Wiston Churchill a observat foarte bine cum o Cortină de Fier a căzut peste Europa, de-a lungul frontierei estice a Germaniei de Est. Berlinul avea să fie zona tampon dintre cele două ideologii : capitalismul care promova democrația și Drepturile Omului și comunismul. La această luptă ideologică avem NATO, înființată la 4 aprilie 1949 și Tratatul de la Varșovia la 14 mai 1955.
NATO v.s. Tratatul de la Varșovia.
În luna iunie, 1961, Nikita Hrușciov- premierul sovietic a dus o soluție inedită care a rămas în istorie ca fiind ridicarea Zidului Berlinului pentru a stopa pe cetățeni să treacă de la Est la Vest, închizând cele 80 de puncte de trecere. Din punct de vedere social, Zidul Berlinul a fost mai mult decât o delimitare a celor două ideologii, deoarece legăturile postale  și telefonice au fost închise, iar centrele vamale inexistente.  Zidul Berlinului a fost mai mult decât un obstacol pentru cetățenii germani : pereți înalți de 6 metri, sârma ghimpată,tancuri, mine, capcane, patrule de câini, turnuri...În această perioadă se estimează peste 500 de oameni murind, în timp ce doreau să traverseze granița. Rude, familii, legături sociale au fost despărțite aproape 40 de ani de discrepanțele ideologice. Astfel au fost numite RDG : Republica Democrată Germania - aparținând zonei estice- influența sovietică și RFG : Republica Federală Germania - împărtășind principiile democratice și capitalismul liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu